You are currently viewing Rašković: Prošla godina upisana zlatnim slovima

Rašković: Prošla godina upisana zlatnim slovima

Kao i na početku svake kalendarske, tradicionalno sumiramo rezultatske i poslovne uspehe u prethodnoj godini, a najpozvaniji da iznese ocenu je čelni čovek Rukometnog kluba Radnički, Stavro Rašković.

Razgovor započinjemo neizostavnom, aktuelnom temom. Šta je epidemija oduzela u takmičarskom smislu i karijerama igrača?

Epidemija kao epidemija je mnogo oduzela, kako klubovima, tako i igračima. Takmičenje je izgubilo na draži, bez publike, navijača, ambijenta jer su igrači posebno motivisani da pokažu što više pred svojim navijačima. Pozitivna stvar je da je prvenstvo počelo da se igra, da se ne gubi kontinuitet, jer proći će i ovo i sport će se vratiti na staro i biti najvažnija sporedna stvar na svetu. Suština sporta i jesu navijači, dobra atmosfera na tribinama i to je najveći gubitak, pored ekonomskog kome je veliki broj klubova bio izložen, ali se situacija polako stabilizuje i mišljenja sam da ćemo iz svega ovoga izaći mnogo jači.

Iako po mnogo čemu najteža godina u istoriji sporta uopšte, Rukometnom klubu Radnički je donela najveći uspeh.

Prošlu 2020. godinu, bez obzira na koronu i svu specifičnost date situacije, ćemo posebno pamtiti i biti ponosni jer su obe naše selekcije izborile plasman u Superligu. Obzirom na činjenicu da klub postoji tek četiri godine, ovo je ogroman uspeh, iako je u jednom trenutku delovalo teško i stresno jer u trenutku prekida prvenstva nismo znali kako će se sve završiti, uprkos činjenici da su obe ekipe zauzimale lidersku poziciju na tabeli. Na kraju je sve ispalo kako treba, ženska ekipa je direktno, a muška kroz baraž obezbedila status u eliti srpskog rukometa. Napomenuo bih da je ovaj neverovatan uspeh došao kao plod rada svih u klubu i fakat je da će prošla godina ostati upisana zlatnim slovima u istoriji kragujevačkog rukometa.

Jeste li zadovoljni rezultatima obe selekcije u Superligi?

Devojke su malo bolje otvorile prvenstvo, imale su kontinuitet dobrih igara i pozicionirale se u vrhu tabele iako nismo opterećeni rezultatom, prevashodni cilj nam je konstantnost i razvoj mladih igračica, a to neizostavno vodi do dobre pozicije na lestvici, tako da očekujem da ćemo se tu i zadržati. Muška ekipa je u novembru imala određenu krizu rezultata, prouzrokovanu bolešću šefa stručnog štaba i određenog broja prvotimaca, no njihovim oporavkom stvari su došle na svoje mesto i sa tri vezane pobede smo ponovo u mogućnosti da konkurišemo za plasman u plej-of, što bi bio ogroman uspeh u debitantskoj sezoni.

Značajan segment kluba čine i mlađe selekcije. Koliko je u trenutnim okolnostima urađeno na popularizaciji rukometa?

Mlađe kategorije predstavljaju prioritet i svrhu našeg postojanja gde očekujem u narednom periodu da će plodovi rada dati rezultate uvođenjem u trenažni proces prvih ekipa. Najbitnije u svemu je što smo stvorili sistem rada u omladinskoj školi, omasovili smo je, a ujedno smo povukli značajne korake u edukaciji trenera koji rade i slobodno mogu reći žive sa tom decom. Škola rukometa ostaje naš najvažniji segment, nešto na čemu ćemo i u budućnosti raditi i insistirati jer smatramo da bez dobre osnove nema ni budućnosti kluba, tako da i u toj kategoriji očekujemo uzlaznu putanju.

Planovi i ciljevi ove kalendarske godine?

Apsolutni prioritet u premijernoj sezoni obe ekipe je očuvanje superligaškog statusa, sve preko toga bi bio vanserijski uspeh, igramo rasterećeno, a na kraju ćemo svesti račune. Kako smo za prve četiri godine ispunili prevashodni plan, dugoročno imamo dva cilja-prvi je da donesemo neki trofej u Kragujevac, a drugi je da deca koja izviru iz škole rukometa predstavljaju osnovu i okosnicu u daljem superligaškom statusu kluba.

Drugu godinu zaredom RK Radnički je deo sportske porodice SPD Radnički. Koje su prednosti ovakvog načina poslovanja?

Osnivanje i bivstvovanje SPD Radnički je sjajna ideja i zamisao, funkcionišemo na najvišem nivou, mada sam mišljenja da nas je pandemija omela da se zahuktamo još više i pokažemo sav svoj potencijal. Smatram da će sportsko društvo u narednom periodu tek pokazati svu svoju snagu i jačinu i da će uspešno parirati beogradskim velikanima i u svim sportovima postati ime za poštovanje, kako u organizacionom, tako i u infrastrukturnom i dokazati da je budućnost srpskog sporta.

Na samom kraju direktor RK Radnički se obratio građanima Kragujevca.

Želim da iskoristim priliku da Kragujevčanima čestitam Božićne praznike, kao i pravoslavnu Novu godinu uz želju da i ove godine budu uz nas i da se zajedno radujemo novim uspesima.

Ostavite odgovor