RUKOMET U KRAGUJEVCU

            Četvrti septembar 1964. godine se smatra početkom rukometnog sporta u Kragujevcu. Na betonskom igralištu u naselju Pivara, profesor Procenko je okupio devojčice srednjoškolskog uzrasta i uputio ih u čari i lepote rukometa, našeg trofejnog olimpijskog sporta.

            Brojni rukometni radnici i treneri su zaslužni za razvoj i unapređenje rukometa u Kragujevcu, ali jedno ime se izdvaja od ostalih.Reč je o pokojnom Petru Eroru, jednom od najpoznatijih srpskih stručnjaka, koji je svoj radni vek i život posvetio ovom sportu. Ostavio je dubok trag i stariji ljubitelji rukometa ga se i danas sećaju. Pod njegovom komandnom palicom su ponikle mnoge generacije igrača, a rukomet je uveden i u osnovne škole.

            U gradu fudbala i boksa trebalo je puno vremena da se rukomet izbori za mesto pod suncem i izgradi čvrstu bazu i osnovu. Klubovi su prolazili kroz turbulentne faze, koje su ih očvrsle i dale im smernice da kasnije dođu do značajnih rezultata.

            Iako su tribine hale Jezero krajem devedesetih godina bile ispunjene na utakmicama svojih ljubimaca, ekspanzija rukometa u Kragujevcu je nastala početkom 21. veka, kada su klubovi postali stabilni. Tada je uspostavljen kvalitetan način rada u omladinskom pogonu, angažovani su stručni treneri i do rezultata se moralo neizostavno doći.

            Muški rukometni klub Radnički je svoj zenit doživeo u sezoni 2013/2014. kada je Kragujevčanima za gol izmakla titula prvaka Srbije i kada su izborili učešće u prestižnom takmičenju, kao što je SEHA LIGA, čime su postavili Kragujevac na rukometnu mapu Evrope. Tih godina je Radnički bio učesnik prestižnog evropskog takmičenja — CHALLENGE CUP-a.

            Uporedo sa rezultatima seniorske ekipe, postignuta su i dva značajna rezultata u takmičenjima mlađih kategorija. Generacija 1987. i mlađe je osvojila drugo mesto na prvenstvu Srbije 2006. godine, a najveći uspeh su ostvarili kadeti osvajanjem kupa Srbije.

            Nesumnjivo, najpoznatiji rukometaš koji je ponikao u Radničkom je Aleksandar Blagojević, osvajač srebrne medalje sa reprezentacijom Srbije na evropskom prvenstvu 1996. u Španiji. Njegovim stopama koračaju i trenutni su nosioci dresa sa državnim grbom Milan Đukić i Ivan Mošić, kao i kapiten Nenad Ilić koji je značajni deo karijere proveo u klubu iz šumadijske prestonice. Kroz klub je prošao veliki broj kvalitetnih igrača, koji i danas daju značajan pečat kragujevačkom i srpskom rukometu (Miloš Prodanović, Dušan Petrović, Strahinja Simić i mnogi drugi).

                        Ženski rukometni klub Radnički je najteži trenutak doživeo gašenjem kluba sredinom 70 – ih godina. Da bi oživeli ženski rukomet u Kragujevcu, grupa rukometnih entuzijasta je 1993. godine osnovala je Rukometni klub Kragujevac – popularne „Osice“. Uporedo sa njim je pri Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu egzistirao i Rukometni klub Student. RK Kragujevca je 2003. godine ulaskom u Sportsko društvo Radnički preimenovan u ŽRK Radnički, klub koji je osvojio sve što se moglo osvojiti u Srbiji.

            Uporedo sa nastupima u EHF Kupu Evrope, kragujevački klub je dovoljno organizaciono i igrački stasao, da bi u sezoni 2013/2014. osvojio titulu prvaka Srbije. Naredna sezona bila je kruna višegodišnjeg rada i predstavljala je najveći uspeh kragujevačkog rukometa, kao i klubova iz sportske porodice Radničkog, kada je osvojena dupla kruna – državno prvenstvo i Kup Srbije, čime je u grad na Lepenici stigla i Liga Šampiona. Septembra 2014. godine po prvi put u istoriji Srbije, Radniki i Kragujevac imali su tu čast da uspešno organizuju kvalifikacioni turnir za ulazak u Ligu Šampiona. Nažalost, u konkurenciji moćnih evropskih klubova, ni te ni sledeće godine im nije pošlo za rukom da izbore ulazak u grupnu fazu.

            Najpoznatija rukometašica koja je ponikla u Kragujevcu je Marija Lojpur, koja je sa reprezentacijom Srbije osvajila srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu 2013, zaslužni sportista republike Srbije, koja svoje bogato iskustvo sada prenosi mladim rukometašicama Radničkog. Veliki trag su ostavile i Katarina Bulatović (osvajač 4 Lige šampiona), Olivera Tošović, Mirjana Manojlović, Ana Milovanović i mnoge druge. Najznačajniji deo karijere u Radničkom su provele i aktuelne reprezentativke naše zemlje Sanja Radosavljević, Jovana Risović i Anđela Janjušević.