You are currently viewing Gordana Petković: Таtа na terenu, mama van njega

Gordana Petković: Таtа na terenu, mama van njega

Čuvar mreže sa najvećim rejtingom u protekloj sezoni, devet puta proglašavana za najboljeg igrača utakmice, Gordana Petković, od letos je pojačala redove vicešampionske ekipe Radničkog iz Kragujevca. Rođena Zemunka, neprelazni stub odbrane, omiljena među saigračicama je po mnogo čemu svojstvena. Razgovor započinjemo pitanjem koji su motivi dolaska u Kragujevac.

Čula sam sve najbolje od drugih igračica o Radničkom, o uslovima i organizaciji kluba. Prošlogodišnja vicešampionska titula i nastup u Evropskom kupu je najvažniji sportski motiv koji me je naveo da povučem ovaj potez. Takođe, moja kuma, reprezentativka Srbije Jovana Risović je svoje tri najuspešnije sezone u karijeri u Srbiji provela u Kragujevcu, tako da je i taj momenat prevagnuo u mojoj odluci. Očekujem da će mi nastupi u Radničkom biti odskočna daska u daljoj karijeri.

Ostvarila si se kao veoma uspešna u sportu, ali imaš i najslađu životnu ulogu kao majka petogodišnje Staše.

Rođenje ćerke, kao i samo majčinstvo je najveća sreća u životu. Biti majka u profesionalnom sportu predstavlja veliku, ali i slatku obavezu. Kada je kod mene, Staša je prisutna na svim treninzima i utakmicama i zahteva veliku pažnju i preokupaciju u slobodno vreme, što ume i da bude naporno. Sa druge strane, sve ovo što radim je usmereno ka njoj, znam za koga se borim i želim da joj stvorim najbolje uslove za život i nesmetani razvoj.

Da li u njoj vidiš sebe i ima li afiniteta ka sportu uopšte?

Staša je hiperaktivna, voli da trči, da skače, sviđa joj se rukomet i atmosfera na treninzima i utakmicama, često imitira rukometne pokrete i ima želju da nasledi mene i postane rukometni golman. Još uvek je mala, videćemo dalje sklonosti, ali će uvek imati moju podršku bilo za koji sport se odluči.

Jedna si od dve najiskusnije igračice u klubu, a sama činjenica da si golman i komandant odbrane te stavlja u još jednu funkciju u mladom timu Radničkog, gde si za kratko vreme postala omiljena.

Samo majčinstvo mi daje i dodatnu ulogu prema saigračicama, shodno njihovoj mladosti i iskustvu i prema njima se ponašam u sličnom tonu. Sa svima imam više nego korektan odnos, savetujem ih kako da se ponašaju na terenu i van njega, kako da pristupe igri i protivniku, tako da imamo sjajnu saradnju i atmosferu. U pojednim trenucima umem i da povisim ton, tako da sam od njih dobila najdraži nadimak – mama.

Za kraj razgovora smo ostavili i jedno sportsko pitanje, vezano za istorijski uspeh Radničkog, plasman u Evropski kup i revanš sa švedskim Horsom.

Nakon izvojevane pobede na domaćem terenu, očekuje nas težak meč u revanšu u nedelju u Švedskoj. Imaju par odličnih igračica koje su za mene kao golmana nepoznanica, ali sada već znam šta nas očekuje. Moja ekipa je pokazala da može da parira timu tipičnog, skandinavskog stila igre, biće složeno parirati im pred njihovom publikom, ali verujem da ćemo odoleti pritisku i dati svoj maksimum kako bi izborili narednu rundu.

Ostavite odgovor